Nå som vi nærmer oss sommeren er det fortsatt mange som vil kjøpe og selge båt , selvom hovedsesongen nettop har passert så er det mange som vil kjøpe seg en båt, det er nesten alltid noen som trenger en båt fra alt til fritidsbruk, jobb og bo. En båt skal være en glede for brukeren, men hvis du ikke tar noen enkle forhånds regler kan det fort bli mere mis
nøye en glede over båt kjøpet. Så hva skal man gjøre for å unngå dette, nei det kan være greit å vite litt om hva man begir seg inn på enten ved å studere og undersøke på forhånd eller å finne noen som er båt kyndige som kan bistå deg i prosessen. Ved å følge denne enkle sjekklisten kan du kanskje greie deg fint uten en båt ekspert, å nærmest bli en liten ekspert selv!.
1.Finn ut hvilken båt du trenger: Skal du bruke båten bare til dagsturer eller overnatting? Ønsker du at båten kan dra vannski? Hvor mange
skal den ha plass til?
2.Bli kjent med båtmarkedet: Sjekk priser i båt annonser og priser både på internett, i avisen og hos båt meglere. Prut alltid. 5-10 prosent pruting er normalt lett å få gjennomslag for – både på nye og brukte båter.
3.Ta en prøvetur og sjekk motoren: Sjekk under motorlokket om motoren ser godt vedlikeholdt ut, om bevegelige deler er smurt etc. Kjør motoren hardt og sjekk temperatur og oljetrykk. Spør etter kvitteringer på service av motor.
4. Ta båten opp på land: Besikt båten under og se etter skader på skroget. Se også etter plastpest (osmose), det vil si fuktighet i skroget. Utbedring av plastpest er oftest kostbart. Plastpest opptrer i form av byller på skroget under vannlinjen.
5.For seilbåter: Sjekk at masten ikke er skadet. Master er sjelden reparerbare og utskiftning er kostbar. Heis seilene for å sjekke sømmer og stand.
6. Sjekk elektriske anlegg: El-anlegget skal være ryddig og ha et profesjonelt preg. Problemer med el-anlegg kan føre til brann om bord. Se etter brensel lekkasjer. Det går på sikkerhet og er billig å reparere.
7. Få eksperthjelp: Hvis du ikke har peiling på båt og motor, søk råd hos kyndig person som kan gå over båten og vurdere pris og stand for deg. Ta kontakt med et autorisert båtmotor verksted, en båt megler eller en besiktigelses mann.
8. Sjekk om båt/motor er meldt stjålet: På redningsselskapet.no under menyen «småbåtregisteret» finner du en liste over stjålne båter i hele Norge. Har du mistanke om at båten er tyvegods, be om dokumentasjon fra selgeren som viser tidligere eierforhold. Be alltid om at selgeren legitimerer seg. Ikke kjøp uregistrert båt – det er et tegn på tyvegods.
9. Skriv alltid kjøpskontrakt: Da står du sterkere ved en eventuell tvist senere.
10. Båtforsikring: Tegn båtforsikring hvis båten koster over anslagsvis 50.000 kroner.
11. Sjekk at båten er CE-merket: Alle båter produsert etter sommeren 1998, eller som er importert fra land utenfor EØS-området, skal være CE-merket. Dette merket sikrer at båten er produsert etter godkjente standarder.
12. Sjekk med Skipsregistrene om det er pant i båten.
- Undersøk tilbudet av båtplasser: I store byer kan det være flere års ventelister i de mest populære havnene. Er det lang venteliste, kan det være smart å melde seg inn i båtforeningen et år eller to før du har tenkt å kjøpe båten.Så hvis du følger denne listen så blir det sannsynligvis lettere for deg å gjennomføre et båtkjøp du blir fornøyd med så du kan kose deg ute på fjorden med drømme båten i sommer!.