Slik unngår du bruktbåtfellene

Nå som vi snart er midt opp i hovedsesongen for kjøp og salg av båter, så er det en del man burde undersøke og vite om før man går å kjøper en båt. En båt er en investering i gode opplevelser og inntrykk som man har livet ut. Et båtkjøp kan gi deg fine frihets opplevelser hvis det er det, du er ute etter. Men en båt kan også være et hjem for noen, mens for noen har den samme funksjonalitet og intensjon som en hytte har for andre. Så det å kjøpe båt er en sikker investering for en som er glad i havet og skjærgården men det avhenger veldig av hva slags båt du kjøper, det er mye ute på markedet og ikke alt er i like fin stand på bruktmarkedet. Det bør nesten litt som å kjøpe brukt bil det er mange alternativer, og hvis man ikke tar sine forhåndsregler er det fort gjort å gjøre et kjøp som kan gi deg en del hodebry i ettertid. Derfor er det greit  å ta sine forholdsregler og gjøre sine undersøkelser og analyser før man gjør kjøpet.

I 2007 var båtsalget i Norge det nest høyeste i Europa, uavhengig av folketall. Det sier litt om hvor mye som ble solgt. Men i 05, 06 og 07 var båtsalget økonomisk- og trenddrevet mer enn behovsprøvet. Så da finanskrisen kom, var vi noen av de første som merket fallet allerede i 2008, sier Erlend Prytz, administrerende direktør i Norboat, båtbransjeforbundet i Norge.

De samme båtene ble dermed lagt ut for salg igjen på Finn.no og selgerne forventet å få samme pris som de hadde kjøpt båtene for et par år tidligere. Men bunnen falt helt ut av båtmarkedet under finanskrisen, og har ikke tatt seg opp ennå. Dette skaper også en flaskehals for nybåtsalget, sier Prytz.

Med så mange bruktbåter til salgs vil det si at du kan gjøre et godt kjøp nå om du drømmer om å kjøpe båt. Men før du slår til, bør du sjekke en del ting for å unngå bomkjøp.

Få med en båtkyndig person når du ser på båten, er et godt råd til båtkjøpere.

En besiktigelse fra KNBF koster 500 kroner for medlemmer og 750 kroner for andre. I tillegg kommer eventuelle reise- og diettutgifter som må avtales direkte med besiktigelsesmannen på forhånd.

Så det å ha kunnskapen på forhånd er viktig, gjerne via en venn som er båtkyndig og kan hjelpe deg med prosessen, eller at du selv setter deg inn i det 100%, men da må man ha gjort leksa si hvis man ikke vil gå i fella. Det er  mange som kjøper båt usett over internettet, og som får seg en overraskelse når kjøpet ikke svarer til forventningene. Da er det greit å vite at det kan være lurt å ta en titt først å sjekket om alt er som det skal. Her er det kanskje greit å ha med en båtkyndig person, hvis du  har lyst til å være helt sikker på om at det ikke skal være noe feil med det du tror er drømme båten.  Den kan ha vært stjålet, det kan være grove feil i maskineriet, med det elektriske eller i skroget. Det kan være mange faktorer som kan utgjøre et godt eller dårlig båtkjøp, så det er geit å være oppdaterert så du kan sikre deg selv fra å unngå å gjøre et dårlig kjøp. Så følger du disse enkle tipsene så er det lettere for deg å gjøre et båtkjøp som gjør at du kan få en fin sommer på havet!.